Anna ääni lapselle!

Julkaistu:

Lastensuojelun keskusliitolla on Anna ääni lapselle -kampanja, joka on täysin poliittisesti
sitoutumaton. Kampanjaan osallistumalla olen sitoutunut edistämään lapsen oikeuksia.

Yhdessä me voimme vaikuttaa

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on pohja, jolle kunnan tulevaisuus rakentuu. Elämme aikaa, jolloin kuntien talous on koronakriisin jäljiltä epätasapainossa ja paineet leikata lasten hyvinvoinnista voivat olla valtavat. Kriisin vaikutukset voivat ulottua vuosikymmenten päähän, jos tasapainoa haetaan leikkaamalla lasten, nuorten ja perheiden palveluista.


Me haluamme varmistaa, että näin ei käy. Kuntavaaleissa 18.4.2021 on valittava päättäjiä, jotka huolehtivat lasten edusta ja lapsivaikutusten arvioinnista koko vaalikauden ajan, talouden paineista huolimatta: lapsen oikeuksien puolustajia. Mitä viisaammin kunta huolehtii lapsista nyt, sitä vähemmän se maksaa myöhemmin korjaavina toimina.


Juuri nyt on erityisen tärkeää varmistaa, että kuntiin valitaan päättäjiä, jotka huolehtivat lasten hyvinvoinnista koko vaalikauden ajan. Kuntavaalien 2021 tulos vaikuttaa vielä pitkään siihen, millaista tulevaisuutta Suomi rakentaa koronapandemian jälkeen. Jos talouden tasapainoa haetaan leikkaamalla lasten, nuorten ja perheiden palveluiden laadusta, näkyvät jäljet vuosikymmenten päästä niin kuntalaisten hyvinvoinnissa kuin kunnan taloudessakin.

Köyhyys haavoittaa pitkäaikaisesti

Lasten köyhyys on lähes kolminkertaistunut Suomessa vuosina 1995–2017. Koronakriisi lomautuksineen ja työttömyyksineen on iskenyt erityisesti lapsiperheisiin ja lisännyt niukkuutta kokevien määrää noin 55 000 perheellä. Kolmasosa joutuu lykkäämään laskujen maksuja, lainalla eläminen on yleistynyt ja säästöjä käytetään päivittäismenoihin. Osassa perheistä odotetaan maanantain kouluruokailua, jotta lapset saavat syötävää.


Tiesitkö, että vanhempien työttömyydellä on negatiivisia vaikutuksia lasten kouluttautumiseen ja hyvinvointiin myös myöhemmin elämässä? Huono-osaisilla nuorilla on tutkitusti hyväosaisia heikompi itsetunto ja heiltä puuttuu useammin opiskeluun liittyvä suunnitelma.


Vaikka toisin kuvittelisi, erityisen haavoittavaa köyhyys on vauvaikäiselle. Jatkuva stressi rahasta voi johtaa siihen, että taloudellisen puutteen lisäksi perheessä on pulaa myös hoivasta ja hellyydestä. Köyhyys vaikuttaa kuitenkin kaikenikäisten lasten arkeen ja kehitykseen. Köyhien perheiden vanhemmat pelkäävät, että heidän lapsensa joutuvat häpeämään tai tulevat kiusatuksi perheen elintason vuoksi.


Yksinhuoltajilla sekä työttömyys että pienituloisuus ovat muita yleisempiä. Kokopäivätyö suojaa köyhyydeltä tehokkaimmin, joten kunta voi helpottaa yksinhuoltajien tilannetta joustavilla lastenhoitojärjestelyillä sekä koululaisten aamu- ja iltapäivähoidolla.

Tiesitkö? Lapsiperheistä on 2000-luvulla kokenut toimeentulovaikeuksia 24-36%. Lapsista 1/10 kasvaa nyt pienituloisessa perheessä. 77 % pienituloisten perheiden lapsista on ollut ahdistunut. perheensä taloustilanteen vuoksi (hyvätuloisista 27 %). 80% on kokenut siitä stressiä (hyvätuloisista 34 %).


Vaikka talous asettaa paineita, viisas kunta huolehtii lapsista ja perheistä. Se on paras panostus tulevaisuuteen.

Pelastakaa Lapset: Lapsen ääni 2020

Lisää julkaisuja

10.6.2021

Turun Seudun Mamit – Ehdokasesittely

Turun Seudun Mamit on äitien vertaistukiryhmä joka toimii pääosin Facebookissa. Mamit tekivät useita ehdokasesittelyitä kuntavaalikauden aikana, tässä omat vastaukseni Turun

4.3.2021

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä?

Vapaaehtoistyö on minulle hyvin tärkeää. Erilaisten kokousten lisäksi vapaaehtoistyöni on hyvinmonipuolista ja pitää sisällänsä mm. ihania tapaamisia, luentoja, kouluttamista, vertaisryhmiä,ruokakasseja,

15.12.2020

Perheterapeutit yksilöterapeuteiksi

Maksuttoman psykoterapiakoulutuksen sijasta terapiatakuu.