Hyvinvoinnin palveluista

Julkaistu:

Ajatuksiani sosiaali-, terveys- , kasvatus- ja opetuspalveluista

Pidän tärkeänä kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia. Kun kyse on hyvinvoinnista, laatu on todella tärkeää. Lähellä sydäntäni ovat erityisesti lapset, perheet, vammaiset ja pitkäaikaissairaat. Olen erityisen kiinnostunut kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista kuin myös kasvatus- ja opetuspalveluista.


Sairaanhoitajaksi valmistuin v. 1985. Olen työskennellyt laaja-alaisesti mm. TYKS:n lastenosastoilla, terveyskeskuksissa, laboratoriossa, tartuntataudeilla, kotisairaan- hoidossa, ammatillisessa perhekodissa, perhehoidossa, diabetesyhdistyksessä ja Parkinson liitossa. Tunti-opettajana olen toiminut 9 vuoden ajan. Pitkä- aikaissairauksista tutumpia ovat 1- ja 2-tyypin diabetes, uniapnea, sydänsairaudet, dystonia, parkinsonin- ja huntingtonin taudit ja erilaiset mielensairaudet. Myös ensiapukoulutus ja kotitapaturmien ehkäisy kuuluvat vahvasti elämääni.


Psykoterapeuttina erityisesti yksilö, parisuhde ja seksuaalisuus ovat itselleni ominta aluettani. Erilaiset parisuhde- ja erokurssit ovat olleet antoisia pidettäviä.


Vammaisuuteen liittyviä opintoja ja työharjoitteluja olen myös suorittanut vuosien saatossa. Jo nuorena opiskelijana olen toiminut henkilökohtaisena avustaja. Kehitysvammaisuus on ollut mukana perheemme arjessamme jo 30v. ajan.


Perheessämme on ollut vuosien saatossa kaiken ikäisiä lapsia ja niin tulee jatkossakin olemaan. Seuraan tarkasti kunnan varhaiskasvatus- ja esikoulusuunnitelmia ja palveluita. On ollut hienoa huomata, että parannusta entiseen on selkeästi tapahtunut ja vaihtoehtoja palveluista löytyy. Aikoinaan tyttäremme perhe ei muuttaneet Raisioon, koska heille sopivaa päivähoitoa ja koulupalveluita ei ollut tarjolla.

Lähellä sydäntäni ovat erityisesti lapset, perheet, vammaiset ja pitkäaikaissairaat.

Päivyt Suhonen

Peruskoulupalvelut ovat tulleet myös Raisiossa tutuiksi, ja olemme olleet palveluihin erittäin tyytyväisiä. Yhteistyö opettajien kanssa on sujunut hyvin ja lapsemme ovat saaneet tarvittavat tuet. Lapset ovat myös viihtyneet kouluissa. Lapsiamme on vuosien saatossa ollut hyvin monenlaisissa kouluissa, niinpä vertailupohjaa löytyy. Valitettavasti olen kuullut joiltakin kuntalaisilta koulukiusaamisesta, mihin ei ole
riittävästi puututtu. Luotan ja teen työtä sen eteen, että jos kiusaamista esiintyy, niin siihen myös puututaan ja myös kaikenlaiseen syrjäytymiseen pitää puuttua.

Minulla on myös kokemusta, miten julkinen liikenne toimii, kun opinnot eivät olekaan Raisiossa. Monenlaista kokemusta on myös taxipalveluista koululaiselle ja opiskelijalle, niin koulumatka kuin vapaa-ajaltakin.

Raisiossa on valmistunut kouluverkon uudistamisesta selvitys ja olen nyt tutustumassa siihen ja siksi en osaa vielä tässä ottaa kantaa sen sisältöön, mutta mielelläni kuulisin myös teidän mielipiteitä asiasta. Tulen lähiaikoina ottamaan kantaa selvityksen vaihtoehtoihin.

Eri ryhmien sosiaalipalvelut ovat myös tulleet tutuiksi, niin lasten kuin myös perheiden kautta. Ikäihmisten sosiaalipalveluihin olen myös saanut tutustunut viimeisen 10 vuoden aikana tarkemmin, kun perheemme isovanhemmat sairastavat mm. alzheimerin tautia. Pidän erittäin tärkeänä matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa, neuvontaa ja nopeaa palveluarviointia.

Terveyspalveluja perheessämme on käytetty myös monipuolisesti. Peruspalveluiden ja suun terveydenhoidon lisäksi kokemusta on myös monista erityispalveluista. Yhden perheenjäsenen kohdalla päädyimme käyttämään naapurikunnan terveyspalveluita, koska kyseistä sairaudenhoitoa ei saanut Raisiosta, jolloin vaihtoehtoina olivat naapurikunta tai TYKS. TYKS:ssä olisi joka kerta ollut eri lääkäri ja naapurikunnassa taas tuttu lääkäri. Tästä valinnasta seurasi sitten se, että kyseisen perheenjäsenen kaikki terveyspalvelut ovat toisessa kunnassa, ei pelkästään erikoislääkäri.

Niihin palveluihin, joita olemme Raisiossa käyttäneet, olemme olleet todella tyytyväisiä. Joskus on ollut pieniä haasteita, mutta niistäkin on hyvin selvitty. Erityisesti Raision selkeät kotisivut auttavat tarpeellisen tiedon löytämisessä erinomaisesti.

Jotta pystyn ajamaan sinulle tärkeitä asioita, niin olethan niistä minuun yhteydessä.

-Päivyt Suhonen

Lisää julkaisuja

10.6.2021

Turun Seudun Mamit – Ehdokasesittely

Turun Seudun Mamit on äitien vertaistukiryhmä joka toimii pääosin Facebookissa. Mamit tekivät useita ehdokasesittelyitä kuntavaalikauden aikana, tässä omat vastaukseni Turun

4.3.2021

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä?

Vapaaehtoistyö on minulle hyvin tärkeää. Erilaisten kokousten lisäksi vapaaehtoistyöni on hyvinmonipuolista ja pitää sisällänsä mm. ihania tapaamisia, luentoja, kouluttamista, vertaisryhmiä,ruokakasseja,

2.3.2021

Anna ääni lapselle!

Lastensuojelun keskusliitolla on Anna ääni lapselle -kampanja, joka on täysin poliittisesti
sitoutumaton. Kampanjaan osallistumalla olen sitoutunut edistämään lapsen oikeuksia.